page-loader

Yazılım Mühendisliği ve Yazılım Geliştirme

verdagizemyilmaz, software, technology, software development

Yazılım nedir?

Yazılım, bilgisayarları çalıştırmak ve belirli görevleri yerine getirmek için kullanılan bir dizi talimat, veri veya programdır.

Donanım nedir?

Donanım bir bilgisayar sisteminin makineleri ve elektronik parçalarıdır. Bilgisayar sisteminin veya elektronik cihazların fiziksel bir parçasıdır. Giriş, çıkış, depolama ve işleme bileşenleri olarak kategorize edilebilir. Çevre birimleri olarak fare, ekran, klavye donanım için birer örnek olabilir. Ayrıca, bilgisayarın içindeki tüm parçalar sabit disk, anakart, CPU gibi donanım aygıtlarıdır.

Yazılım Mühendisliğinin Tarihi
“Yazılım mühendisliği” kavramı, ilk olarak 1968’de daha sonra “yazılım krizi” olarak adlandırılan bir konferansta önerildi (Naur ve Randell, 1969). Program geliştirmeye yönelik bireysel yaklaşımların büyük ve karmaşık yazılım sistemlerine ölçeklenmediği ortaya çıktı.
Bunlar güvenilmezdi, beklenenden daha pahalı ve geç teslim edildi. 1970’lerde ve 1980’lerde, yapılandırılmış programlama, bilgi gizleme ve nesne yönelimli geliştirme gibi çeşitli yeni yazılım mühendisliği teknikleri ve yöntemleri geliştirilmiştir. Araçlar ve standart notasyonlar geliştirilmiştir ve şimdi yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yüzlerce insan programlar yazıyor. İş dünyasında, kimi işleri kolaylaştırmak adına elektronik çizelge programları yazıyor, kimi ilgi alanı ile alakalı 

Çok sayıda insan çeşitli programlar yazıyor. İş dünyasında, işleri kolaylaştırmak için elektronik tablo programları, hobiciler ilgi alanlarına göre kendi programlarını yazıyorlar. Bloggerlar, YouTuberlar,… Ancak, yazılım geliştirme, yazılımın belirli ticari amaçlar için veya yazılım ürünleri olarak geliştirildiği profesyonel bir etkinliktir.

Sommerville(2009) yayınına göre , profesyonel yazılım, bireyden ziyade bir takım tarafından sadece onu geliştiren için değil konuya hakim ya da konuya hakim olmayan kullanıcı için geliştirilen yazılımdır.  Yaşamı boyunca değişime açık ve sürdürülebilirdir. Bu yüzden de belirli standartlar çerçevesinde ve temel prensipler uygulanarak oluşturulmalıdır. Bu konuya ileride başka bir yazıda değinilecektir.

Genellikle, yazılım hakkında konuşuluyorsa, yazılım kelimesinin bilgisayar programı yerine kullanıldığı düşünülüyor.  Ancak, yazılım mühendisliğinde, yazılım sadece program değil, aynı zamanda yazılımla alakalı dokümanlar, programı ayağa kaldırıp çalışır hale getirecek yapılandırma verileridir. Profesyonel bir yazılım, ayrı ayrı oluşan programlardan, sistem, mimari ve kullanıcı dokümanlarından oluşur. Bu dokümanlar sistemin ne yaptığı, nasıl yapıldığı, nasıl ayağa kaldırılacağı ve nasıl kullanılacağını içerir.

Profesyonel ve amatör yazılım arasında üstünde durmamız gereken önemli bir fark vardır. Eğer program sadece kendimiz için yazılmışsa, ileride kimsenin geliştirmesini ve sürdürmesini beklemiyorsak, bu program ile alakalı herhangi bir dokümantasyon hazırlanmaması sorun yaratmayacaktır. Ancak, başka kullanıcılar için, başka/aynı mühendislerin geliştirmeye devam edeceği ve bakımını yapacağı programlar yazıyorsak, program kodu ile beraber gerekli dokümanların sağlanması gerekektedir. Bu bakış açısı programcı ve mühendis arasındaki önemli farklarıdan biridir.

Sonuç olarak, eğer yazılım üretim süreçleri çerçevesinde çalışılıyorsa, yazılım mühendisliği sınırları içinde çalışılıyor da denebilir.

Hatasız yazılımlar diliyorum..

Referanslar

  • Sommerville, I. (2011). Software Engineering.(9 th ed.). Boston: Pearson Education.
  • Software Engineering(4 th ed.) P. L. Shari and A. M. Joanne
  • www.ieee.org
  • searchmicroservices.techtarget.com

About the Author

admin
admin

You May Also Like

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir