page-loader

RPA nedir?

RoboticProcessAutomation, vgizy, Verda Gizem Yılmaz, verdagizemyilmaz, bilgeadam, seminar, rpa, software, technology

RPA nedir?

Robotik Süreç Otomasyonunu (RPA), yazılımsal robotlar veya yapay zekâ kavramlarına dayanan yeni bir iş süreci otomasyon teknolojisi şeklinde tanımlayabiliriz.

Günümüzde bilgisayar yazılımını ya da bir iş sürecini yürütmek için dijital sistemlerle etkileşimde bulunan bir insanın yaptığı çalışmaları ‘robotlar’ üzerinden kolayca programlayabilen bir teknolojidir.

RPA, manual tekrarlayan görevleri, sanal bir işgücü ile değiştirmeyi ve karar çağrılarına odaklanmalarını, istisnaları ele almalarını ve gözetim sağlamalarını sağlamayı hedefliyor. Eğer belirli kurallar çerçevesinde yüksek oranda manual, tekrarlı, fazla istisnası ollmayan ve standart elektronik inputlar varsa, RPA kullanılacak en uygun teknolojidir denilebilir.

RoboticProcessAutomation, vgizy, Verda Gizem Yılmaz, verdagizemyilmaz, bilgeadam, seminar, rpa, software, technology

Robotik Süreç Otomasyonun Faydaları

  • İşletme Maliyetlerini düşürür
  • İş Süreçlerinde çevikliği ve verimliliği arttırır
  • Süreçleri tüm yönleriyle tekrardan değerlendirme olanağı sağlar
  • Hataları azaltarak, Kaliteyi arttırır
  • Müşteri Memnuniyetini arttırır
  • Talep artışına karşı hızlı ölçeklenebilirlik kazandırır
  • İşlem hızı ve zamanında kazanç sağlar
  • Şirketlere katma değer sağlar

-> Bir RPA yazılım robotu asla uyumaz ve sıfır hata yapar.

Diğer geleneksel IT çözümlerinin aksine, RPA daha önce yapılan işlerle karşılaştırıldığında maliyet ve zaman bakımından, süreçleri otomatikleştirerek organizasyonlara katkı sağlar. Normalde, değişikliğe tümüyle açık bir system değilse mevcut sistem üzerinde değişiklik yapmak zor, riskli ve maliyetli olacaktır. Ancak, bu durum PRA ile çok kolay çünkü RPA\ teknolojisi gereği bu tip adaptasyonlara uygundur ve mevcut altyapıyi arızaya sebep olmadan güçlendirir. RPA, maliyet verimliliği ve uyumluluk gibi birçok otomasyon yan ürünü ile birlikte gelir.

Günümüzde, RPA teknolojileri 3 geniş kategoride inceleniyor: probots, knowbots, ve chatbots.

  • Probotlar verileri işlemek için basit, tekrarlanabilir kuralları takip eden botlardır.
  • Knowbots, kullanıcı tarafından belirlenen bilgileri toplamak ve depolamak için internette arama yapan botlardır.
  • Chatbots, müşteri taleplerine gerçek zamanlı olarak cevap verebilen sanal botlardır.

Yukarıda RPA teknolojisinin verimliliği ve yapabileceklerinden bahsedildi. Ancak, RPA’nın IT altyapısının bir parçası olduğu düşünülmemelidir. RPA, sadece bir şirketin mevcut altyapısını ve sistemini değiştirmeden hızlı ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. RPA ve mevcut geleneksel IT otomasyonları arasındaki en büyük fark, RPA’in değişen koşulları, istisnaları ve yeni koşulları farkedebilmesi ve onlara göre şekil alabilmesidir. RPA, özgün işlemleri yakalamak ve yorumlamak için programlanabilir, sonrasında verileri değiştirebilir, yanıt tetikleyebilir, yeni aksiyonlar ayarlayabilir ve diğer sistemler ile tartışmasız şekilde iletişime geçebilir.

RoboticProcessAutomation, vgizy, Verda Gizem Yılmaz, verdagizemyilmaz, bilgeadam, seminar, rpa, software, technology

RPA’in uygulanabileceği alanlar:

  1. İş Yönetimi: RPA, döviz ödemeleri, hesap açılışlarını ve kapanışlarını veya genel muhasebe defteri otomatikleştirmek için kullanılabilir.
  2. Sağlık hizmeti: RPA, tıbbi kayıtları güncel tutmak, insan hatası olmadan sipariş girişini otomatikleştirmek için kullanılabilir. Düşük öncelikli görevler olsalar bile, sorumlu kişilerin gün boyunca yaptıkları işe katma değer katabilmelerini sağlar.
  3. Muhasebe: RPA genel muhasebe, operasyonel muhasebe, işlemsel raporlama ve bütçeleme için kullanılabilir.
  4. Üretim: Satın alma, sipariş işleme ve ödemelerin otomatikleştirilmesi, stok seviyelerinin izlenmesi ve gönderilerin takibi için RPA kullanılabilir.
  5. İnsan Kaynakları: RPA, işe başlama ve işten ayrılma, çalışan bilgilerini güncelleme ve zaman çizelgesi gönderme işlemleri gibi İK görevlerini otomatikleştirmek için kullanılabilir.

RPA benim işim için uygun mu?

RPA, asgari insan hatalarına ulaşmayı, işletme maliyetlerini düşürmeyi ve katma değer sağlamayı amaçlamaktadır. İşletmenizin tekrarlayan, kurallara dayalı ve zaman alan görevleri varsa, RPA teknolojisini düşünebilirsiniz.

About the Author

admin
admin

You May Also Like

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir